Dubbele lange lijnen (DLL) 

Train de rijtypische balans van jouw paard of pony, zonder te rijden, met de dubbele lange lijnen. Werken aan de dubbele lange lijnen maakt het mogelijk om te werken aan de verticale balans en horizontale balans van het paard. Het voordeel aan werken aan de DLL is dat je precies kunt zien wat het paard doet en je hier met precieze hulpen op in kan spelen. Daarnaast kan er gewerkt worden aan rijtypische begrippen, zoals nageeflijkheid, stelling en buiging, aanleuning en alle zijgangen. Dubbele lange lijnen wordt ook wel de brug naar het rijden genoemd. 

Tijdens het werken aan de dubbele lange lijnen is het mogelijk om in centrumpositie en in menpositie te trainen. Terwijl de centrumpositie vooral is gericht op het verbeteren van de verticale balans, maakt de menpositie het mogelijk om te werken aan de horizontale balans. Een geschikte trainingsvorm als variatie op het rijden, om jonge paarden (teugel)hulpen aan te leren en de rug te trainen zonder belasting. 

 

Dubbele lange lijnen bij revalidatie 

Trainen met dubbele lange lijnen is zeer waardevol tijdens het revalideren na rugblessures. Zo is het mogelijk om de buik- en rugspieren van het paard te trainen, zonder de rug te belasten. Daarnaast is het mogelijk om heel specifiek te trainen op bepaalde gebieden, precieze hulpen te geven voor de juiste balans en een goede basis te creëren voor het rijden. 

“Rijtypisch trainen zonder de rug te belasten.” 

IMG_8896-klein