Grondwerk 

Een onderbelichte en onderschatte manier van trainen is grondwerk. Terwijl grondwerk terugkomt in de hedendaagse activiteiten, zoals het paard naar de wei brengen, voetjes geven, vaststaan en trailerladen. Grondwerk geeft een fijne basis en draagt bij aan de gehoorzaamheid van het paard. Door bewuster te zijn van hoe een paard leert en hoe je hulpen moet aanbieden, bouw je aan een stevige basis dat veel plezier geeft. Hierdoor is het grondwerk erg praktisch en sluit het aan op veel alledaagse dingen. 

Tijdens een training grondwerk gebruik ik een trainingshalster met een leadrope. Deze tools maken het mogelijk om te werken met hele kleine hulpen en het paard de ruimte te geven voor de juiste reactie. Mijn ervaring is dat paarden helemaal ontspannen worden van een sessie grondwerk. 

Grondwerk bij revalidatie 

Veel paarden moeten, na het oplopen van een blessure, starten met revalideren door te stappen aan de hand. Door een goede grondwerkbasis te leggen, kan een paard goed begeleid worden en rustig bewegen. Daarnaast is er veel meer mogelijk dan alleen maar een beetje stappen, terwijl je wel binnen de lijntjes van de dierenarts blijft. Zo kun je het paard mentaal uitdagen door oefeningetjes toe te voegen, die ook nog eens bijdragen aan de revalidatie. 

“Grondwerk wordt vaak onderschat, maar is juist heel waardevol.”